CSI Ommen van 2 t/m 7 juli 2024

Remco Been wint CSI Ommen met ‘King of the stables’

“We kunnen er zo nog een feestavond achteraan houden”, lacht concoursorganisator Hendrik-Jan Schuttert als de toeschouwers zondag aan het einde middag massaal blijven staan. Ze blijven, als eerbetoon aan de prijswinnaars in de Grote Prijs van CSI Ommen. Het typeert het internationaal concours. Het wordt door ruiters en publiek op handen gedragen. Voorop in de ereronde gaat Remco Been met zijn long-term partner Holland van den Bisschop. Eindelijk een Nederlandse zege in de zware tour, de buitenlandse concurrentie was moordend.

De 1.55m Grand Prix van het Vechtdal, powered by Handelshuis Schuttert & Provincie Overijssel, maakte dit jaar voor het eerst uit van de BEMER Riders Tour. Degene die een kwalificatie wint, mag zich melden voor de finale begin volgend jaar waar een Range Rover te winnen valt. Het betekende ook een iets andere formule: geen Grote Prijs met barrage, maar een winning round voor de beste 13 deelnemers.

Die laatste hindernis was het meest spannend. Outdoor Gelderland-winnaar Karim El Zoghby liet zijn Zandigo (Zento) overal op een dubbeltje draaien en gaf een schot naar voren om de laatste hindernis in zeven enorme galopsprongen te benaderen, maar dat kostte een balk. “Scheiße”, lacht de Egyptenaar die heel wat talen beheerst. Zijn tijd was het snelst, maar het werd de zevende plaats.

Die laatste lijn in zeven galopsprongen lukte wel bij de Italiaan Giampiero Garofalo met de KWPN-hengst Gaspahr (Berlin) van Stal Hendrix. Hij had de pech dat deze power house onderweg in een scherpe wending bijna stilviel. Dat bood mogelijkheden voor de anderen.

Julia Houtzager-Kayser reed maar liefst negen galopsprongen naar de laatste, maar verspilde verder zo weinig tijd dat ze tweede werd op High Five (Toulon) en Garofalo naar de derde plek duwde. De echtgenote van Marc Houtzager kan zich met een goed gevoel voorbereiden op de Wereldruiterspelen over een paar weken, uitkomend voor Oostenrijk.

Als voorlaatste kwam Remco Been de piste binnen en zoals de mede-eigenaar van Holland van den Bisschop, Eric Wiefferink, zegt “Als die twee in de barrage zitten, dan moet je van goede huizen komen om daarvan te winnen.” Remco dook 2,63 seconde onder Julia’s tijd en pakte daarmee de jackpot van 15.000 euro. “Als je hier binnenrijdt dan denk je wel even: ‘Donders wat veel mensen’. Dan wil je wel graag winnen”, lacht hij.

Het is alweer de negende Grote Prijs die Remco Been en Holland samen wonnen. “Holland is 15 en nog top in orde. Ik ben hem als zevenjarige gaan rijden, begonnen in het 1.10m. Hij was spooky en niet makkelijk, maar hij wilde foutloos springen. Waar zijn limiet was wist ik niet, hij groeide er gewoon in. Een goed paard moet je maken, zeggen ze wel eens. Je moet een team zijn met je paard, ik durf wel te zeggen dat we dat zijn. Holland is de ‘King van de stal’. Als ik hem niet had gehad, zou ik niet zoveel hebben gewonnen”, vertelt Remco Been.

De ruiter uit Wierden, werkzaam op de stal van Holland’s andere eigenaar Hank Melse in Winterswijk, prijst zich gelukkig dat Holland van de Bisschop nooit verkocht werd. Het is een once-in-a-lifetime paard voor hem, een paard dat een carrière van een ruiter verandert. “We verzorgen natuurlijk alle paarden zo goed mogelijk, maar Holland krijgt wel een ‘special treatment’. Extra suikerklontjes en ik knuffel ook altijd even met hem.”

Auteur: Wendy Scholten
Foto’s: FotoTrailer

 

TOP-5 UITSLAGEN OP ZONDAG 10 JULI

1.55m GP van het Vechtdal powered by Handelshuis Schuttert & Provincie Gelderland

 1. Remco Been, Holland vd Bisschop (NED)
 2. Julia Houtzager-Kayser, High Five (AUT)
 3. Giampiero Garofalo, Gaspahr (ITA)
 4. Philipp Weishaupt, Zineday (GER)
 5. Conor Drain, Imagine (IRL)

1.40m CSI1* Stoeterij Sterrehof GP

 1. David Will, Addressee (GER)
 2. Amke Bekhuis, Igor GPH (NED)
 3. Conor Drain, Louis Vuitton vd Wouwerse Veld (IRL)
 4. Loewie Joppen, Candy Holiday (NED)
 5. Alex David Gill, Pommeral de Muze (GBR)

1.40m CSI3* Van Grunsven Groep Prijs

 1. Pim Mulder, Hiarma (NED)
 2. William Funnell, Equine America Billy Mccain (GBR)
 3. Mathijs van Asten, Chacco’s Cherry PS (NED)
 4. Alexander Housen, Rockwell RC (BEL)
 5. Maximilian Lill, Van Halen Z (GER)

David Will won met Addressee de 1.40m CSI1* Grote Prijs. Foto FotoTrailer

Volg ons op Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
4 dagen geleden

Een greep uit de selectie, maar wel een erg belangrijke greep.
Onze vrijwilligers, hulpen, en medewerkers Driehoekhoeve.

Mensen in het parcours, mensen bij de stallen, mensen bij het parkeren, mensen in de catering, mensen bij de toiletten, mensen in het muntenhok, mensen bij het opbouwen, mensen bij het afbreken, mensen die assisteren, mensen in de vip. Zonder al deze mensen zouden wij CSI Ommen nooit kunnen organiseren. Daarom nog een keer voor al deze mensen: BEDANKT! ☀️
... Bekijk meerBekijk minder

Een greep uit de selectie, maar wel een erg belangrijke greep.
Onze vrijwilligers, hulpen, en medewerkers Driehoekhoeve. 

Mensen in het parcours, mensen bij de stallen, mensen bij het parkeren, mensen in de catering, mensen bij de toiletten, mensen in het muntenhok, mensen bij het opbouwen, mensen bij het afbreken, mensen die assisteren, mensen in de vip. Zonder al deze mensen zouden wij CSI Ommen nooit kunnen organiseren. Daarom nog een keer voor al deze mensen: BEDANKT! ☀️Image attachmentImage attachment+Image attachment
4 dagen geleden

Alle foto's van 2024, van Fotolavie, staan nu ook op onze website!
www.csiommen.nl/fotos/fotos-2024/
... Bekijk meerBekijk minder

Alle fotos van 2024, van Fotolavie, staan nu ook op onze website! 
https://www.csiommen.nl/fotos/fotos-2024/
4 dagen geleden

Photos from CSI Ommen's post ... Bekijk meerBekijk minder

Image attachmentImage attachment+Image attachment
Laad meer
CSI Ommen van 2 t/m 7 juli 2024